Monday, December 17, 2012

Novelliantologia - houkutteleva kattaus vai sillisalaatti?

Rising Shadow -verkkopalvelun ylläpitäjä ja sf/f-kriitikko Ella Peltonen kyseli toisaalla antologioiden toimittamisperusteiden perään. Kun kotimaisia spefinovelliantologioita selaa, samat kirjoittajathan niissä pyörivät - valitaanko ensin kirjoittajat kaveripiiristä ja vasta sitten tekstit, vai miten toimitaan?

Näinhän on, että monet skenen omakustanneantologioista (etenkin ns. Uusrahvaanomaisen spekulatiivisen fiktion sekä osin sen piiristä nousseen Osuuskumman antologioista) on suureksi osaksi samojen tekijöiden käsialaa. Myös turkulaisen pienkustantajan Turbatorin kokoelmissa ovat pyörineet aika lailla samat kirjoittajat.

Samojen nimien toistumisesta voi syyttää ensisijaisesti kirjoittajapoolin pientä kokoa. Turbator on enimmäkseen käyttänyt kirjoittajia, jotka jo julkaisevat säännöllisesti. Heitä ei loppujen lopuksi ole niin kauhean monta. URS on puolestaan toiminut monen ennen julkaisemattoman kirjoittajan ensimmäisenä julkaisukanavana, mikä on hyvä asia.

URS-antologioita on moitittu epätasaisiksi. On selvää, että debyyttinovelli ei ole yhtä varma sijoitus laittaa aikaa sen lukemiseen kuin vakiintuneen kirjoittajan novelli, mutta julkaisukynnyksen madaltumisen ansiosta kirjoittajat pystyvät kehittymään kirjoittamalla lisää. Ennen saattoi käydä niin, että kirjoittaja hinkkasi samaa novellia vuosia eri kirjoituskilpailuihin ja teemat ja aiheet jäivät yksipuolisiksi. Osuuskummassa puolestaan on hyviä ja jo kyntensä näyttäneitä kirjoittajia, mutta toimittajina olemme aloittelijoita.

Toinen ongelma on kuitenkin tiedotus. Teemoitetuista antologioista pitää saada sana kulkemaan laajasti kirjoittajien piirissä. Teemoitetun antologian novellissa pitäisi toimia yhdistelmä kirjoittaja+aihe+muoto - ja tämä pitäisi toistaa kymmenen kertaa samalla aiheella. Ei ihme, jos on vaikeaa saada tällainen määrä kriteerit täyttäviä tekstejä kasaan.

Antologioiden julkaisemisen kaupallinen mielekkyys on sitten asia erikseen. Auttaa, jos antologian kustantaa esim. kirjoittajien omistama kustantamo, jonka jäsenet vielä asuvat ympäri maata - näin kirjojen toimittaminen kauppoihin ja suoramyyntiin ilman välikäsiä helpottuu ja katteet paranevat. Turbator on lopettamassa antologioiden julkaisemisen kannattamattomana.

Miksi Osuuskumma sitten julkaisee antologioita? Siitä syystä, että scienfe fiction ja fantasia ovat novellimuotoisina kiinnostavaa, elävää kirjallisuutta. Aika näyttää, pystyykö tuore osuuskunta pitämään kiinni antologiatuotannosta romaanien ja yhden tekijän novellikokoelmien rinnalla.


Steampunk-antologia painettuna ja e-kirjana - tue kotimaisten novellien julkaisemista ja osta vaikka joululahjaksi!

No comments:

Post a Comment